Lachen is het beste medicijn

Lachles, lachsessie, lachworkshop, lachmeditatie, lachwandeling, lachyoga, lachcoach …..wat houdt het in en waar komt het vandaan?

Madan Kataria, een arts uit India, kwam in een wetenschappelijk magazine een interessant artikel tegen over het positieve effect van lachen waar gedegen onderzoek naar is gedaan. Dat wilde hij zelf wel eens ervaren.

Zo gezegd zo gedaan is hij naar een park gegaan, trommelde een aantal mensen bij elkaar om samen gezellig te gaan lachen in de ochtend. Dat voelde fantastisch. Iedereen vertelde een mop en de meesten mensen moesten daarom wel lachen. Maar op een gegeven moment werden ze steeds gênanter en raakten de moppen op. De mensen voelden zich niet meer op hun gemak en bleven weg.

Hier had Madan Kataria iets op gevonden….lachen zonder reden!
Héérlijk bewegen, vrolijke en simpele lach stimulerende oefeningen doen. Samen lachen om niets. Want wat bleek, je lichaam herkent niet het verschil tussen echt en nep lachen. Het geeft namelijk het zelfde resultaat.

Je voelt je blijer, vrijer en gelukkiger.
Want als we lachen komen er “geluksstofjes” vrij zoals  endorfine  (lichaamseigen pijnstiller) en dopamine (natuurlijke anti depressiva). 
Als je je gelukkiger voelt ben je positiever, creatiever, productiever en heb je meer energie. Je leeft gezonder!

De eerste keer kan best een beetje ongemakkelijk, gênant of vreemd voelen, dat mag, maar weet dat dat gevoel weer overgaat.

Het is vooral erg leuk en ook nog eens héél leerzaam. Tijdens het lachen denk je niet, maar doe je! Je hoofd is vrij van gedachten. Er komt daadwerkelijk ruimte. Ruimte voor jezelf. Lachen is het beste medicijn!

Blijf jezelf

Wat zijn nou belangrijke ingrediënten om je blij te voelen?

Bewegen, lachen, lol maken, samen iets ondernemen, muziek luisteren, dansen, gek doen, samenzijn, je veilig en vrij voelen, je even geen zorgen hoeven te maken. Even niks te hoeven doen en tijd voor jezelf inplannen.

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik me niet altijd even vrij en veilig heb gevoelt. Je omgeving verwacht wat van je. Bijvoorbeeld dat je je aanpast en hoort te gedragen. En als je dan toch jezelf bent en spontaan iets roept of doet, dan vind men al snel dat je “gek of ongewoon ” doet.
Maar eigenlijk doe je gewoon normaal, want je bent jezelf!

Geef passanten een lach en je krijgt er eentje terug! Maak jezelf en anderen happy!

Natuurlijk mag je vals zingen, hard lachen, huilen of verdrietig zijn, voor jezelf kiezen, even niks doen, grapjes maken (niet ten koste van een ander natuurlijk), gekke bekken trekken of lekker op de tafel dansen!

We zijn vaak veel te serieus en voelen ons te volwassen en verantwoordelijk. We zien niet eens meer dat we eigenlijk heel wat “te kort” komen, want  we weten immers niet beter….
We mogen ons best eens laten gaan. Inmiddels weet ik hoe heerlijk dat voelt…en hoe gemakkelijk het is om daar verandering in aan te brengen.

Ik geef dus lachles. Je kan bij mij komen op een vaste dag, tijdstip en locatie. Maar

uiteraard kom ik ook graag bij jou om de lach door te geven! Daarnaast organiseer ik een aantal lachwandelingen per jaar die ook desgewenst op locatie geregeld kunnen worden. Kijk voor meer informatie onder de info knop!

Het maakt niet uit of je jong of oud, man of vrouw bent. Wat je geloofsovertuiging of achtergrond is, of je super sportief bent of niet. Iedereen is gelijk. Het gaat juist om de verbinding en gelijkwaardigheid tussen mensen.

Dus als je nieuwsgierig bent geworden en zin hebt om te ontdekken wat lachen met je doet, je hoofd leeg wil maken of gewoon een leuke gezellige “niets moet alles mag” uurtje wil meemaken, dan ben je meer dan welkom.